Leila Samarai: Avanture Borisa K.

Boris K.Izdavačka kuća „Everest Media“ izdala je još jedno delo koje će obogatiti beogradsku književnu scenu. Reč je o zbirki kratkih priča „Avanture Borisa K.“ autorke Leile Samarrai.

Boris K. je tipični predstavnik savremenog tzv. „malog čoveka“ smrvljenog tranzicijom („fenomenizacijom”), socijalistički i tranzicioni gubitnik, koga ne mogu prilagoditi surovoj, kapitalističkoj igri zvanoj „Diktatura novca” (u priči „Boris K u kockarnici”). Radnja se događa u Republici koja paralelno funkcioniše na mnogim dimenzijama, na više paralelnih nivoa.

O autorki: Lejla Samaraj /Leila Samarrai/ rođena je 1976. u Kragujevcu. Živi u Beogradu. Studirala je španski jezik i hispanske književnosti. Objavljena dela: zbirka poezije „Mrak će razumeti” (Studenski kulturni centar Kragujevac, 2002), priče u zborniku „Najkraća priča“ (Alma 2010) i časopisima „Kvartal“, „Mons Auerus“, „Nosorog“, u elektronskim izdanjima objavljuje drame, prozu i poeziju.

Boris K. nije čovek iz naroda, on jeste narod. Boris K. oslikava našu iščašenu, izvitoperenu, pomerenu i silovanu stvarnost. Kako mu onda bilo šta zamerati kad živi u takvom, i još gorem, svetu? U svakom od nas krije se jedan Boris K. Na nama samima je da odaberemo koji. — Tamara Lujak

Metod je jednostavan i efikasan, sastoji se iz brzog i preciznog kadriranja i izobilja neočekivanih pančlajnova na koje čitalac ne mora previše da čeka. Boris K. je sveprisutni avatar. Uglavnom je taksista, ali kad nije, on je dramaturg u parlamentu, kafe kuvar, gubavac–gubitnik, poznata ili nepoznata ličnost… Makro–stohastički pristup je možda najpribližnija odrednica ovom kompozitnom načinu pripovedanja. — Slobodan Škerović

Ovaj unos je objavljen pod Vesti. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Leila Samarai: Avanture Borisa K.

  1. mirjanamut kaže:

    Smela i duhovita, majstor fantazijske satire, Leila Samarrai ovom knjigom « fenomen-alizira » zemlju o kojoj pise i njezine junake, a onako usput uvlaci i citaoca u taj proces jer postaje postaje deo price. U pisanju slobodna i svoja, Leila nam kroz igru recima, situacijama, karakterima i obrtima priblizava svakodnevne teme koje se rado guraju pod tepih.
    Vreme i prostor se pomeraju, postavljajuci citaoca izmedju postojanja i nepostojanja kroz identifikacije sa Borisom K. U trenutku smo u atmosferi Pajtonovskih vragolija koje nude zdrav smeh, a potom u neobicnoj atmosferi koja podseca na Kafku. A Leila nas kao pravi majstor igre koji vesto prezentira svoj talenat i obrazovanje, uvlaci u pricu, te na kraju citalac ostaje zapitan da li je Boris K. Lik o kojem je citao ili neko koga zna od ranije.
    Ovo je sjajna knjiga koja iskace iz klisea svakodnevne ponude i na koju se ne moze ostati ravnodusan.
    Mirjana Mut Bec, juni 2014.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s