Tamara Lujak: Beluša

white-fairy135. Beluša

Na svetu nije postojalo lepše vile od Beluše. Kao da je sva bila satkana od svile i baršuna: obrazi joj behu rumeni poput krvi, ruke joj behu bele, prozirne poput porculana, te otud i dobi ime Beluša.

Volela je vila rosu i sunce, krošnje drveća i njihove debele senke, potok u vrbaku i stene na izvoru, ali je najviše od svega volela plavo nebo iznad svoje glave i bele oblake što ga šarahu kao okca krila leptira.

Pesmu i igru volela je Beluša možda više od svega, pletenje venaca i bacanje ljubavnih čini ponajviše. Glas je imala tako čaroban, da bi sve stalo kad bi zapevala: i zričak u polju i sova u krošnji i miš u rupi.

Iako je bila vragolasta i nestašna preko svake mere ipak su svi voleli Belušu. Životinje su joj radosno trčale u susret, ptice su vazda obletale oko njene glave, a vetar mrsio gustu, dugu kosu. Tako je Beluša izrasla u jedru, ponosnu vilu.

Međutim, i pored svih čari i čarolija kojima je bila obdarena nešto ju je ipak tištilo. Nikako nije mogla da se vine dovoljno visoko i dodirne čarobne, bele oblake. Sve je pokušavala: i da ih prizove k sebi – ostajali su svoji, neposlušni; i da se do njih uzdigne – uvek su joj izmicali; i da ih sama stvori – nikad nisu imali tu punoću i vazda bi ostajali prikovani za zemlju. Tako je i nehotice stvorila maglu, al’ nije odustajala: bojila ih je raznim bojama, prizivala, mamila i obećavala – sve zalud. Godine su promicale, rasipale se, baš kao duga na nebu. Beluša je bivala sve tužnija, sve tmurnija.

„Šta je s tobom kćeri moja?“, upita je jednog dana vilinska kraljica.

„Mori me jedna boljka majko“, odgovori Beluša setno i poveri joj svoju tajnu.

„Na žalost, ne mogu ti pomoći“, na to će starica zabrinuto. „Niko još nije čuo za takvu želju. Iako je i nebo oblast kojom vladamo, ipak nam nisu dostupne sve sfere neba. To čemu ti težiš – opasno je“, brižno je upozori stara vila.

Beluša poljubi majku u čelo i povuče se na najvišu planinu koja joj je bila poverena na staranje. Opružila se na vlažnu zemlju i zagledala u modro nebo išarano razdraganim oblacima.

„Kako je čarobno“, pomisli Beluša i uzdahnu. „Ali, nešto mu nedostaje“, zaključi sa setom.

„Šta mu nedostaje, draga moja?“ Beluša skoči na noge kao opržena.

„Oče?“, prozbori u neverici. Nikad joj se do sad, za sve ove godine, nije obratio, iako je uvek i svuda osećala njegovo prisustvo. Znala je da brižno bdi nad njom i njenim sestrama, kao i da boravi u sferama neba koje su vilama bile nedostupne.

„Nedostajem mu ja“, prozbori smelo.

„Drska je i sama pomisao na to, mala moja“, začu odgovor duboko u sebi i zadrhta. „Pa opet, toliko je smela da ne mogu o nju da se oglušim.“ Belušu obuze iznenadna tromost u nogama i ona izgubi dah. Zar je moguće da će joj želja biti ispunjena? „Ali cena za to je previsoka“, oprezno je upozori Belobog.

„Rado ću je platiti“, uzviknu vila iz sveg grla.

Belobog se od srca nasmeja, ali se odmah potom uozbilji. „Ovo će rastužiti tvoju sirotu majku. Pogledaj“, obrati joj se takvom bojom glasa, kakvu do tad nikad u životu nije čula i Beluša i protiv svoje volje okrenu glavu i zagleda se u ogroman oblak koji je leno krstario nebom.

Kao da spade nekakva nevidljiva koprena sa njenih očiju, Beluša iznenada ugleda starca duge, sede brade gde leži na oblaku i toplo joj se osmehuje. Kao da je bacio nekakvu nepoznatu čaroliju na nju, Beluša najednom oseti kako sva gori iznutra. Srce poče ubrzano da joj tuče, obli je rumenilo, a ruke i celo telo počeše da se tresu.

„Hodi k meni“, pozva je Belobog i vila ga posluša. Njeno se maleno, ustreptalo srce razgori i buknu takvim plamom da vila najednom sinu poput baklje i poletе na nebo. Tako su, kažu, postale prve zvezde na ovom našem dragom nebu.

 

XVI nacionalna konferencija astronoma, str. 386, Beograd, 2012.

Ovaj unos je objavljen pod Bajke, Pričice, Tamara Lujak. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s