Zašto haiku: Senrju: Kacijan

tumblr_marm1uq1GQ1rq6k5yo1_500Haiku nije jedina forma koja je nastala od renge. Ima bliskog srodnika u formi senrjua. Njegova forma je slična kao i haikua, ali su njegov sadržaj i ton bitno različiti. Kao što haiku oličava najvažnije karakteristike prirodnih faktora renge, tako senrju oličava ljudske faktore.

Ovo je možda veštačka podela: ljudska priroda je deo prirode kao i sve drugo, pa se pravljenje razlike može posmatrati kao lični interes, čak možda i sebičnost. Ali ovo je sasvim ljudska reakcija, a to je ono što je senrju: ljudska reakcija, često komična, kojoj nije cilj da bude uzvišena već ironična, ne pastoralna već urbana, ne duhovna već zemaljska.

Senrju je dobio naziv po Karai Hačiemonu (pseudonim Senrju”, 1718- 1790) koji je, zajedno sa mnogim drugima, sabrao ove male stihove humora i ironije u antologije koje su u to vreme bile izuzetno popularne. Senrju i drugi izdavači iz ХVIII veka su uvideli nenaklonost svojih čitalaca prema klasičnim temama i postupku haikua, koji su se odnosili na zastarelo feudalno društvo, i sve veću naklonost prema komičnom stihu, često na teme koje su više odražavale njihova urbana okruženja i opterećenost poslovima.

Džim Kacijan u: Osvit, br. 10, Džim Kacijan, Haiku bukvar, str. 6, Beograd, 2013.

Ovaj unos je objavljen pod Haiku, Zašto.... Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s