Zašto haiku: Džim Kacijan

can-stock-photo_csp6970128Haiku je nastao iz prakse pisanja renge. Renga je bila ozbiljna umetnička forma u Japanu od oko XII veka do Šikijevog vremena, odnosno do početka XX veka. Šiki je osudio rengu kao veštačku i ona je ispala iz upotrebe. Donekle se vratila u savremeno doba, a sada se češće naziva renku da se ukaže na moderan oblik ove drevne prakse.

Renga je imala mnoga, komplikovana pravila koja su regulisala šta može biti uključeno u niz vezanih stihova, kao i pravila koja se tiču toga koja godišnja doba treba da budu uključena u kom broju i po kom redosledu, koje teme su bile dozvoljene i mnogo toga drugog. Ono što nas prevashodno zanima je da je renga uvek započinjala stihom kami no ku. tj. stihom sa 5, 7, 5 onđija, koji je ispisivao rengaši, ili renga majstor, verovatno u vreme i na mestu gde je trebalo da se sastavlja renga. Ovaj stih je nazivan hoku (bukvalno, uvodni stih). Često je pisan na licu mesta, ali kako nije bilo lako napisati odličan hoku po nalogu (ništa manje nego napisati odličan haiku), rengaši su počeli da ih pišu unapred i drže na zalihama za korišćenje kad za to dođe vreme. Tako su mogli da temeljnije oblikuju svaki hoku i da budu sigurni da svaka pesma sadrži ne samo ono što js vezano za temu već i dubinu ili rezonancu, tako da pesma (i njene eventualne karike) mogu da se otvore prema spolja. Tako je hoku pravi prethodnik haikua, jer je stvaran nezavisno i bilo je potrebno da uključi sezonski aspekt, kao i osećaj za mesto na kome je stvaran: sve aspekte koji su postali sastavni deo haikua.

Velike rane ličnosti koje su pisale haiku (Bašo, na primer) nisu bile haiku pesnici: bili su, zapravo rengaši koji su pisali hoku. Mi samo retrospektivno tvrdimo da su pisali haiku.

Džim Kacijan u: Osvit, br. 9, Džim Kacijan, Haiku bukvar, str. 30, Beograd, 2012.

Ovaj unos je objavljen pod Haiku, Zašto.... Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s