Zašto haiku: Tanka: Kacijan

enso-liteOno što povezuje tanku, što bukvalno znači «kratka pesma», i haiku je da vode zajedničko poreklo od renge i slične strukture (prva tri stiha) stihovnog obrasca (kratak – dug – kratak), koji odražava originalnu japansku strukturu 5, 7, 5 onđija, koje dopunjuju završni stihovi od 7 i 7 onđija, tako da je cela pesma uređena po obrascu 5, 7, 5, 7, 7 ili kratak – dug – kratak – dug –dug.

Predmet tanke se veoma razlikuje od predmeta haikua. Zapravo, to je poezija samoizražavanja dok se haiku pre podvodi pod širu kategoriju koja se izjednačava sa ostatkom univerzuma.

Ono zbog čega se ona ovde razmatra je sličnost strukture, posebno ako imamo u vidu da je to pesma koja se sastoji od dva dela. Njena tri uvodna stiha su tačna kopija haiku forme, a svoju formu duguje istom poreklu od renge. Završni par stihova su tačna kopija sledeće karike renge. Zapravo, treba da posmatramo tanku kao promenu pravaca u tačno ovom trenutku glavne tačke: trostih da se postavi scenario ili situacija, naredna dva stiha da izvrnu situaciju u iznenađenje. Tema je najčešće lične prirode, kao što su ljubav, tuga i žudnja.

Džim Kacijan u: Osvit, br. 10, Džim Kacijan, Haiku bukvar, str. 9, Beograd, 2013.

Ovaj unos je objavljen pod Haiku, Zašto.... Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s