Leila Samarrai: Boris K. u Norveškoj

norveska12Boris K. i zmija Staklenčica

Stanovnici grada Lilehamera (mističnog Linca, kolevke Kanalizanaca) pozvaše Borisa K. u Norvešku kako bi im sagradio preko potrebne staklenike. Dok su Nordijci uživali u skijaškim sportovima, Boris K. je, nakon obavljenog posla, vreme provodio uživajući u italijanskim pastama. Dok je, jedne večeri, naručivao specijalitet kuće, priđoše mu Lilehamerovci i rekoše bez mnogo uvijanja:

„Decenijama smo se na miru vozili bobom, skijali po planinama i jeli paste, dok se nije pojavila zmija sa Balkana, koja je, prebegavši u Lilehamer bacila prokletstvo na nas… Svaki put kad izađe iz svog skrovišta, lavina snega pokosi skijaše na planinama, prolaznici nestanu pod snežnim nametima, jednom rečju, život u Lilehameru postaje nemoguć. Tada se krijemo po bunkerima, dok se zmija ne prošeta gradom i ne izjede staklenike. Predanje kaže da samo staklar poreklom iz zmijine rodne grude, koji će se u našim krajevima pojaviti sa belim šeširom na glavi, može da ubije Staklenčicu. Vi ste, Borise K, taj staklar.“

Kako su završili sa pričom, tako se iza okuke pojavi zmija. Ulice se namah isprazniše, gosti restorana nestaše, jedino Boris K. nastavi da jede pastu sa neskrivenim uživanjem. Zmija spazi Borisa K, zapalaca jezikom, ali ga ne udostoji pažnje, već jurnu ka stakleniku. Zapade joj za oko osmougaoni staklenik sa drvenim okvirom, trošnih prozora i vrata koje lako otvori snažnim udarcem repa. Izvrnu se preko saksija, razjapi čeljusti i stade da guta jednu po jednu saksiju omiljenog joj ruzmarinovog cveća. Boris K. joj dopusti da se sita najede. Završi ručak, obrisa usta maramicom i krenu ka stakleniku, ne obazirući se na zmiju, koja nakon obilnog ručka glasno podrignu. Od silnog potresa jedna se planina, na samoj ivici Lilehamera, urušila. Boris K. priđe jednoj od saksija, izvadi iz džepa običnu jagorčevinu i zasadi je u posudu.

„Šta je to?“, upita zmija.

„Eliksir mladosti“, reče Boris K. „Raste na bočnom zidu“, rukom pokaza na puzavice i povijuše koje zmija do tad nije videla, jer ih je Boris K. doneo iz rodne grude. Sujetna zmija skoči na puzavice. Vinova se loza miroljubivo prepletala i hvatala zelenim prstima. Zmija se uplete u gust splet hvataljki, omogućivši Borisu K. da skoči i iseče je na pola.

Spasilačke službe su nekoliko nedelja potom čistile planine od lavina i spasile na hiljade ljudi. Norvežani su slavili svog spasioca. Mnogi su spuštali glavu na Borisovo rame i plakali od sreće. Terali su ga da im iznova priča kako je ubio nesavladivu Staklenčicu. Boris K. pričao je fantastičnu storiju, terajući prisutne čas na smeh, čas na plač. Naglašavao je svoju ulogu, veličao svoju snagu, dok su ga oni zadivljeno posmatrali. Na kraju je izjavio:

„Sve što želim je stalan posao i stan u Lilehameru. Mislim da sam zaslužio toliko.“

Dočeka ga tišina stanovnika Lilehamera.

„To ne bi bio problem, kad…“, Norvežanima je bilo neprijatno.

Ohrabrio se jedan među njima, nekakav starac kojem je Staklenčica pojela dve hiljade saksija u jednom danu.

„Čestitamo na uspehu, Borise K, ali nije sve gotovo. Proročanstvo kaže da će svako ko ubije zmiju izgubiti moć hodanja na 12 dana.“

Čuvši to, Boris K. priđe jednom Norvežaninu, pa drugom, trećem, petom, osmom i svakom od njih opali šamar.

„Kad šamar dolazi od takvog heroja, kazna nije kazna no radost“, uzviknuše veselo Norvežani.

Boris K. izgubi moć hoda i uz jauk se stropošta na pod, tik pored presečene zmije. Kad se probudio, nije se više nalazio u Norveškoj. Nalazio se nadomak rodne mu grude, pa odluči da put nastavi puzajući.

Ovaj unos je objavljen pod Književnost, Priče, Proza. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s