AFORISTIČARI U ANTOLOGIJI SAVREMENOG STVARALAŠTVA ZA DECU SRPSKIH PISACA U RASEJANJU

unnamed (4)Iz štampe je nedavno izašla Antologija savremenog stvaralaštva za decu srpskih pisaca u rasejanju, koju su priredili književnici Aleksandar Čotrić iz Beograda i Ljubiša Simić iz Frankfurta. Recenzenti knjige su Vitomir Teofilović i Slobodan Stanišić, a izdavač je „Pčelica“ iz Čačka.

U ovom kapitalnom delu, na oko 550 strana nalaze se pesme, priče i aforizmi 110 autora iz 20 zemalja sa četiri kontinenta. Predstavljen je vek književnosti za najmlađe srpskih autora koji žive i stvaraju izvan matične zemlje, od Vojina Paskulovića, rođenog u Rumuniji 1908. godine, do Stanka Stankovića, rođenog u Nemačkoj 2004. godine. Antologija sadrži i osnovne bio-bibliografske podatke o autorima, koji su svrstani prema godinama rođenja.

„Mereno današnjim kriterijumima i neki od naših najvećih pisaca za decu živeli su van granica tadašnje Srbije, odnosno u rasejanju – Dositej Obradović, Simo Matavulj, Jovan Jovanović Zmaj, Jovan Grčić Milenko, Petar Kočić… Bez njihovog dela i ogromnog doprinosa, srpska književnost za decu bila bi nezamislivo siromašnija. Tako i danas, zasigurno, izvan Srbije, među četiri miliona naših sunarodnika, pišu književnici čija dela već jesu, ili će tek biti čvrsto uzidana u građevinu srpske književnosti i biti njen osobeni ukras“, ističe Aleksandar Čotrić u predgovoru Antologiji.

U Antologiji su objavljeni aforizmi za decu Slobodana Jankovića iz BiH, Radomira Putnikovića iz Velike Britanije, Jove Nikolića iz BiH, Dragoslava Mitrovića iz Švajcarske, Dejana Tofčevića iz Crne Gore, Gorana Mrakića iz Rumunije, Stanislava Tomića iz BiH i Bojana Rajevića iz Crne Gore.

Antologija je uspešno predstavljena na sajmovima knjiga u Frankfurtu, Beogradu i Temišvaru.

Ovaj unos je objavljen pod Vesti. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s