Svetlana Čučković: MORANA

majice-morana-slovenska-boginja-zime_slika_o_27736641Kada je moderna žena prestala da bude boginja, prestala da veruje u magiju i samim tim u sebe? Onog trenutka kada je poverovala da je samo žena. U svaku od nas duboko je utkano sve ono što postoji u prirodi. Svaka od nas u sebi nosi božansku iskru zato što je deo Majke Zemlje.

Boginje Devana i Vesna u proleće smo našeg života, jer tada proživljavamo naše buđenje, mladost, poletnost i strasti. Kada nastupi leto, u nama sazrevaju Lada i Živa i shvatamo najmagičnija značenja reči vitalnost, trudnoća i majčinstvo. U životnu jesen bolje upoznajemo boginje Majku Vlažnu Zemlju i Mokoš u nama, našu životnu mudrost, jasnovidost i ubiramo plodove našeg rada. Životna zima nam donosi suočavanje sa Moranom i Baba Rogom i izazov transformacije, odnosno taj period nas uči kako da se oslobodimo starih navika i veza da bismo otkrili ponovo dete u nama koje se neprestano igra i stvara.

Kalendarski gledano januar je mesec boginje Morane. Ona je bila staroslovenska boginja zime, transformacije i smrti i, baš kao i zima, smatra se da zamrzava i hladi prirodu i priprema je za sledeći ciklus.To je period tokom kojeg bi trebalo da budemo smireni pored naših ognjišta, ne bismo li skupili snagu za nove pobede i nove poduhvate.

Često, kada nastupi prvi januar, donosimo odluke da promenimo životne navike iz temelja. To su takođe trenuci u kojima se suočavamo sa poteškoćama da otpustimo iz našeg života sve ono što sputava naš dalji lični napredak. Racionalni um se često poigrava sa nama bacajući sumnju na našu duboko iskrenu potrebu za korenitom promenom. Zanimljivo je da je Moranin simbol tamni mesec. On simbolično predstavlja naše nesvesno, predstavlja našu senku, odnosno onaj deo bića sa kojim žena odbija da se suoči. Zato je baš ovaj period početka godine jedinstvena prilika da se suočimo sa samima sobom i poslušamo svoju intuiciju pri donošenju novogodišnjuh odluka, jer kaže se, da sa Moranom sasvim prirodno odlazi sve ono što je staro, nepotrebno i ono što nas sprečava da se razvijamo dalje.

Žena koja osvesti boginju Moranu u sebi je ona koja je prihvatila svoj instikt i potpuno osvestila svoju tamnu stranu. Ona je slobodna unutar sebe, pomirena sa prirodnom transformacijom i shvata da je samo deo životnog toka, prihvatajući ga onakvim kakav jeste, a ne kakav bi želela da bude. Takva žena shvata simboliku Moranine vrane koja poručuje da je neprekidni preobražaj neizbežan deo naše lične legende. To je žena koja je oslobođena društveno nametnutog pojma stida i koja svesno korača putem svojih dubokih uverenja, ne plašeći se posledica. Ova boginja predstavlja u ženama onu snagu koja prevazilazi sve teskobe kao zimzeleno drveće koje se odupire zimi. Žena Morana je neko ko je spreman mirno da čeka i, onda kada dođe pravi trenutak, otpusti sve stege koje joj stežu dušu. I opet se rodi. Nova i jača.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Mitologija. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s