Tamara Babić: Vežba 451

Paradigm of IntelligenceŠto te više znam, to si mi manje poznata… Jesi li primetila da ljudi često sa lakoćom pomognu strancu, a kada je prijatelju potrebna pomoć, stanu i razmisle? Jesi li primetila da što nekoga manje znamo, ubeđeniji smo da postoje mnogobrojne sličnosti? Čim osobu upoznamo bolje, sve su nam očiglednije razlike. Prostori naših svetova udaljavaju se vrtoglavom brzinom, šireći se beskrajno poput svemira. Sa krajeva tih svemira mašemo jedno drugom dok se potpuno ne udaljimo i nestanemo iz vidokruga. Valjda zato ljudski život ima rok trajanja, da bi bar neki uspeli da sa srodnom dušom ostanu dovoljno blizu.

Molim te hoćeš li prestati? Pokušavam da spavam ovde, pomislila je Nika.

Izvini, pomislio je Viktor dok je skidao sa glave viziograf. U nekoliko pokreta prstom po ekranu sačuvao je misli od maločas. Folder je nazvao “Vežba 451”.

Kad počneš sa tim glupostima… Zašto ne mislopišeš o nekoj uobičajenoj temi?

Ovo je samo vežba. Moram se oprobati u raznim žanrovima, jer tajna dobrog mislopisca je vežba, vežba i još malo vežbe. Treba eksperimentisati i sa žanrovima, tako se oštri fokus.

Znam, ali mora li svaka tvoja vežba biti toliko arhaična?

Slušaj, srce, najlakše je mislopisati o ovome sada i ovde. Potrebno je mnogo više truda da se shvati kako je, primera radi, bilo u davnim vremenima.

Nemoj pogrešno da me shvatiš, dobro ti ide. Gotovo da mogu osetiti žilu kucavicu koja buja životom i nosi krv do arhaičnog mozga Homo sapiensa, gotovo da mogu videti ono što on vidi, osetiti njegove titraje. Samo kažem da se danas više traže mislopisi, recimo o budućnosti, nego o prošlosti.

Ali grešiš, upravo je mislopisanje o budućnosti odlika Homo sapiensa. Znaš li da su oni bili opterećeni time, pisali su knjige, tako se to tada zvalo…

Knjige?

Da, knjige… pa onda animacije, kostimi. Doduše, zanimala je njih i prošlost, pa su se trudili da dokuče svoje pretke, Homo neandertalensise, odnosno neandertalce. Otprilike su isto mislili o njima kao što mi danas mislimo o našim arhaičnim precima.

Zanimljivo.

Zato ti kažem, ima tu puno toga. Naša vrsta je neuporedivo naprednija. Možda je Homo sapiens imao malo veći kapacitet mozga od nas, ali džabe je to kada ga nije koristio. Mi danas koristimo 95% kapaciteta i zato smo tu gde jesmo. Zato smo uznapredovali dovoljno da shvatimo da je najbitnije ono što je sada i ovde, da se na prošlost treba osvrtati samo kao na mudrog učitelja, a da u budućnost treba gledati realno, bez preteranog optimizma.

Znaš, koliko god me ponekad nerviraju ti tvoji starinski mislopisi, zapitam se. Ta njihova… ljubav beše?

Da, ljubav.

Ta ljubav… osećam naboj iz tvojih misli, ali ne mogu u potpunosti da shvatim. Ok, oni nisu imali razvijenu nauku, nisu shvatali funkcionisanje hemijskog sistema u telu. Nisu shvatali da je vrlo jednostavno proračunljivo svako njihovo osećanje, da ga je moguće svesti na jednostavnu formulu. Da su tada to znali, verovatno ne bi bilo ni ratova, ni veštačkih bolesti ni umiranja u ranim stadijumima života.

U pravu si, ne bi. Ali ne bi bilo ni nekih od najdivnijih dela umetnosti nastalih pod uticajem emocija koje naši preci nisu mogli kontrolisati. Mi sada veštački možemo izazvati šta god nam padne na pamet u sopstvenom telu, ali ta njihova sirova energija je imala neku svoju draž.

Hajde da se igramo… Da zamislimo kako bi to izgledalo biti u ljubavi.

Kaže se voleti.

Aha…

Za početak, priđi bliže.

Postoje retke situacije kada se dva svemira sudare i stope u jedan. Viktor i Nika bili su među retkima od svoje vrste koji su to iskusili, odmah nakon vežbe mislopisanja broj 451, na romantičnoj obali Kraken Mareta.

 

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Književnost, Priče, Proza. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s