Tamara Lujak: Jacek Jerka, čarobnjak iz Poljske

Da slika govori više od reči potvrđuje i umetnik Jacek Jerka, rođen 1952. godine u Torunu u Poljskoj. Na svojim platnima Jerka spaja, čini se, na hiljade svetova, na tako neverovatan i neočekivan način, čak i za oko koje je po cele dane zagledano u nebo tražeći druge ili u stranice knjige hraneći se fantastičnim idejama i snovima.

Ništa vas, međutim, ne može pripremiti za talenat, maštu i predanost detaljima koje ovaj umetnik poseduje. Na slikama najčešće preovlađuju motivi iz Jerkine mladosti, bakina kuhinja, voćnjaci, priroda i ulice na kojima je odrastao.

Svetovi koji nastaju na ovim realnim osnovama, obiluju maštom i smeonošću. Uvek su prisutne neobične životinje, aparati ili mašine koje Jerka pretvara u živa bića, soliteri koji premašuju i najsmeliju maštu.

Jerka i dan danas slika akrilnim bojama na platnu, a kako sam tvrdi: „kad bih slikao kompjutere, oni bi sigurno izgledali kao da su nastali pre rata”, otkrivajući nam svoju fascinaciju pedesetim godinama XX veka, koje smatra Zlatnim dobom čovečanstva.

Njegove su slike osvanule na koricama mnogih knjiga i obišle su gotovo ceo svet. Izlagao je u Poljskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Americi, Monaku, a mnoge se slike mogu videti u muzejima u Poljskoj.

Jerka je počeo da se bavi slikanjem još pre nego što se upisao na fakultet, gde su profesori pokušavali da ga ubede da se prikloni savremenoj umetnosti i okane se realizma koji ga je toliko opčinjavao. Zamislite samo koliko bi svet bio pusto i hladno mesto da su u tome uspeli.

Slike preuzete sa:

http://www.yerkaland.com

 

http://www.tvorac-grada.com/hczin/Broj87/jerka.html, septembar 2009.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Književnost, Prikazi, Prikazi, Tamara Lujak. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s