Tamara Lujak: Edgar Alan Po, majstor strave

Ova godina, koja obiluje jubilejima, podarila nam je još dva, oba vezana za ime čuvenog majstora strave Edgara Alana Poa. Naime 2009. godine obeležava se dve stotine godina od rođenja slavnog američkog pisca, ali i 160 godina od njegove smrti.

Severnoamerički pesnik, pripovedač i teoretičar književnosti, Edgar Alan Po smatra se tvorcem detektivske priče, rodonačelnikom horor priče i pretečom naučne fantastike – iako ni jedno njegovo delo ne pripada ovom žanru.

Njegove priče Ubistvo u ulici Morg (1841) i Ukradeno pismo (1844), kao i manje poznate Misterija Meri Rože (1842), Zlatni jelenak (1843) i Ti si čovek (1844), postavile su obrazac za pisanje detektivskih priča: logičkim rasuđivanjem detektiv amater (Šarl Ogist Dipen iz Ubistvo u ulici Morg) rešava zamršene slučajeve ubistva. Ovu su šemu preuzeli drugi pisci, poput Artura Konana Dojla koji će, uvođenjem Šerloka Holmsa u svet književnosti, detektivsku priču dovesti do savršenstva.

Rodonačelnici naučne fantastike, poput Herberta Džordža Velsa i Žila Verna, utemeljili su svoja prva velika dela na Poovim pričama mističnog karaktera, u kojima opisuje izgubljene svetove (Pripovest Gordona Pima), putovanje van atmosfere (Neuporediva pustolovina Hansa Pfala), relativnost vremena (Melonta tauta), uništenje Zemlje (Razgovor Eirosa i Harmiona) itd. Žil Vern je čak napisao nastavak jedne od avantura Artura Gordona Pima. Poov uticaj opaža se i u delima Kafke, Kamija, Gernsberka, Lavkrafta, Bredberija, Klarka, Stejpldona…

Kao pesnik Po je uticao na stvaranje francuske moderne, čiji se uticaj u drugoj polovini i krajem XIX veka proširio na poeziju cele Evrope. Šarl Bodler je Cveće Zla, jednu od najuticajnijih knjiga poezije, pisao pod direktnim Poovim uticajem.

Tvorac kriminalističkog romana, karijeru je započeo u časopisima Southern Literary Messenger (18351837), Burton’s Gentleman’s Magazine i Graham’s Magazine (18391843), pišući priče, članke, recenzije. Prvu zbirku Priče o groteski i arabeski objavio je 1840. godine. Mračna poema Gavran, objavljena 1845. godine, donela je Pou svetsku slavu, ali ne i željenu novčanu zaradu.

Poova dela obiluju stravom, mistikom i mučnom atmosferom, baš kao što je i sam bio težak i mračan. Probijao se kroz život neprekidno se opijajući alkoholom i uživajući opijum. Zbog toga je u nekoliko navrata ostajao bez posla, dok je mračna i nesigurna priroda bivala sve opterećenija unutarnjim strahovima. Kako slava nije donela preko potreban novac, Po je sa ženom Virdžinijom živeo u krajnjoj bedi.

Nakon ženine smrti 1847. godine Po je doživeo nervni slom i pokušao da se ubije. Umro je kako je pisao, tragično i pod misterioznim okolnostima, dve godine kasnije, ne stigavši da oženi Saru Elmiru Rojster, neprežaljenu ljubav iz mlađih dana.

 

Literatura:

 

Nenad Šaponja, Prosvetina knjiga krimi priče, Beograd, 2003.

Zoran Živković, Enciklopedija naučne fantastike, Beograd, 1990.

Mala enciklopedija Prosveta, Beograd 1978.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Edgar_Allan_Poe

http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=32567

http://www.creemaginet.com/sajt/edgar-alan-po-biografija

 

http://www.tvorac-grada.com/hczin/Broj92/literaeapo.html, 25.11.2009.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Književnost, Prikazi, Prikazi, Tamara Lujak. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Tamara Lujak: Edgar Alan Po, majstor strave

  1. Branislav kaže:

    Anabel Li … jedna od najlepsih pesama ikada.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s