Tamara Lujak: Filip Hoze Farmer, jedna ugašena zvezda

Dugi je niz godina Hoze Luis Farmer svetleo na noćnom nebu. Dugo je maštao i stvarao dok se najzad nije preselio na Svet-reku međ stare, izmišljene ili stvarne, prijatelje i znance. Svet-reka najpoznatiji je i najbolji od Farmerovih serijala: na ogromnoj planeti kojom vijuga reka nesagledivih razmera žive svi ljudi koji su nekada hodali Zemljom. Sa njima je Farmer sada.

Filip Hoze rođen je 1918. godine u Nord Tera Hoti. Karijeru profesionalnog pisca započeo je pričom Ljubavnici, koja je 1953. godine osvojila nagradu Hugo[1] (1968. godine osvaja drugog, a 1971. godine i trećeg Huga, romanom Idite svojim rasutim telima). Ovom će pričom i kasnijim, istoimenim, romanom Farmer razbiti tabu seksualnosti u naučnoj fantastici i steći ime renomiranog pisca.

Sledeći ovaj uspeh Farmer je u narednoj seriji napao drugi tabu vezan za naučnu fantastiku – teologiju, stvorivši nadaleko poznat lik oca Karmodija. Sledeće serije Svet Tirsa (koji govori o superiornoj tehnološkoj rasi) i Egzorcizam (horor trilogija sa erotskim primesama) nisu ponovile uspeh prethodnih, pa se Farmer još jednom okreće razbijanju tabua, ovog puta serijalu koji obiluje humorom, čiji je glavni (palp) junak Grejnthart Silver.

Za sobom je ostavio pedesetak romana i zbirki pripovedaka. Ostaće upamćen kao jedan od najvećih pisaca naučne fantastike i jedan od retkih koji je za života dva puta osvojio nagradu za životno delo (2000. i 2001. godine).

 

Literatura:

 

Zoran Živković, Enciklopedija naučne fantastike, Beograd, 1990.

http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_Jos%C3%A9_Farmer

 

http://daily-hc.blogspot.com/2009/11/filip-hoze-farmer-jedna-ugasena-zvezda.html, 30.11.2009.

http://www.tvorac-grada.com/hczin/Broj95/literafilip.html, 3.2.2010.

 

[1] Glavna žanrovska nagrada koja nosi ime Hjuga Gernsbeka (Hugo Gernsback), pokretača Zapanjujućih priča (Amazing Stories) i rodonačelnika američke naučne fantastike, dodeljuje se svakog septembra za NF stvaralaštvo na engleskom jezičnom području u prethodnoj godini.

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Književnost, Prikazi, Prikazi, Tamara Lujak. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s