Tamara Lujak: Endru Gonzales

Endru Gonzales (1963) poznat je i nagrađivan američki umetnik. Iako je rođen u umetničkoj porodici, Gonzales nije prošao kroz formalno obrazovanje, već je samouk. Radi sa akrilnim bojama na drvetu i platnu. Stvara pod jakim uticajem mističnog i erotskog, simbolizma, nadrealizma i fantastike. Kako sam kaže, kroz svoju umetnost spaja senzualno i spiritualno.

Počeo je da stvara inspirisan ne samo umetnošću, već i neobičnim, mističnim snovima koje je sanjao kao devetnaestogodišnjak, a koje karakteriše kao „vantelesna iskustva“ ili „paranormalna iskustva duše“. Slike iz tog najranijeg perioda naziva „mističnim ljubavnim pesmama duše“. Umetnik smatra da slikanjem i crtanjem oblikuje svoju dušu.

Pošto ne koristi četkicu, već prskalicu (airbrush) Gonzales svojim slikama daje izgled skulpturalne fotografije, kako sam naziva svoju umetnost. Svoj pristup kreativnom procesu tumači kao balans između reda i haosa. Na slikama uglavnom predstavlja ženske likove (figure) kako se probijaju iz mraka perverznog erotizma. Na taj način spaja erotičnost đavolice i senzualnost anđela, telesno i duhovno, vodu i zemlju, drugim rečima porađa svoje izmišljene aktove na platnu.

Gonzalesova ostvarenja nalaze se na koricama knjiga (Metamorfoze) i brojnih časopisa (Contour Magazine, MAPS, The Invisible College), dok su čak dve knjige posvećene njegovom stvaralaštvu (Polja snova i Spektrum 14). Njegove slike prodaju se u galerijama širom Amerike. Sam pak autor kao svoj najveći uspeh najradije ističe saradnju sa slikarom i arhitektom Ernestom Fačsom[1], pod čijim je uticajem stvarao.

Više o umetniku pogledati na:

http://www.sublimatrix.com/index.html

http://beinart.org/index.php

 

http://www.hellycherry.com/2010/07/endru-gonzales.html, 19.7.10.

 

 

[1] Više o ovom autoru videti na: http://www.ernstfuchs-zentrum.com/html/starteng6.html

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Umetnost. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s