Vid Vukasović, Pobuna metalne konjice

 

Još od poslednjeg iznenadnog piratskog napada na štab svemirske ubojne flote planete Zores, koraci članova njene vlade nisu tako žurno odjekivali metalnoplavim hodnikom, koji je vodio ka sali za sednice. Oštro i zabrinuto lice predsednika Mosa i upitni izraz ostalih jedanaest članova vlade bili su jasni znaci za grupu nuklearnih fizičara i inženjera kibernetike, koji su kao stručni savet prisustvovali sastanku, da se možda baš ovog trenutka rešava pitanje dalje sudbine njihove planete.

—    Izveštaj Vrhovne inženjerske komisije o proizvodnji atomskih eksploziva, neutronskih bacača i jonskih otrova, koji sam pre jednog časa primio, bio je takav da u prvi mah nisam poverovao svojim očima. Naknadna provera je pokazala da nema nikakve greške i da je proizvodnja ratnog materijala potpuno stala! Automatske fabrike su počele bez ikakvog naređenja da prelaze na mirnodopsku proizvodnju! — otvorio je sednicu Mos.

—    Možda je to delo špijuna sa Izira, — uze prvi reč ministar svemirske flote Zork.

Izir je bio druga naseljena planeta sistema Zoresa, sa kojom su odnosi već duže vreme bili neprijateljski. Svakog trenutka je pretilo izbijanje novog rata. Političari Zoresa, uzdajući se u veličinu svoje planete, automatizovanu industriju i gradove, koji su već pre nekoliko decenija zbog rata bili izgrađeni na dnu okeana, ili duboko pod zemljom, želeli su rat.

Članovi vlade su se nadali da će sledeći obračun dokrajčiti Izir i da će osvojiti planetarni sistem. Ali poslednje pripreme za rat su sada odjednom bile ugrožene nerazumljivim ponašanjem elektronskih mozgova po fabrikama.

Trebalo je što pre rešiti zašto je došlo do ovakog obrta. Najbrži način da se nađe rešenje — zaključili su članovi vlade — bilo je obraćanje „Gami-3”, centralnom elektronskom mozgu planete u koji je bilo ugrađeno čitavo znanje civilizacije Zoresa. Preko ove ogromne mašinerije usklađivan je rad automatske industrije, saobraćaja i vojske. Tako se postupalo već godinama.

Ministar Zork priđe velikoj komandnoj tabli elektronskog mozga i ubaci u jedan otvor izveštaj o kome je govorio predsednik Mos. Za nekoliko trenutaka neočekivani odgovor izazva zaprepašćenje u sali.

—    „Gama” ne može da pogreši. U odgovoru se tvrdi da nema nikakvog zastoja u proizvodnji i da je sve u redu! — čudio se ministar rata Miz, sa nevericom prevrćući u rukama plastičnu karticu sa odgovorom.

—    Logično. Ja sam najveći elektronski mozak na planeti i hiljadostruko obezbeđen protiv svake greške — razbi neprijatnu tišinu metalni glas iz komandne table.

Svi se zaprepašćeno pogledaše.

—    Kako je to moguće?! pitao je jedan od prisutnih inženjera, nastojeći da mu glas zvuči što pribranije, jer u elektronskim mozgovima nije bio ugrađen uređaj za neposredno opštenje.

Mozak ga nije dugo držao u nedoumici:

—    Pre dve godine ugradili ste mi dodatne bio-elemente. Trebalo je da tako postanem sposoban za evoluciju i samousavršavanje, kako bih na najbolji način usavršio proizvodnju ratnog materijala. U meni se, zahvaljujući jednoj vašoj pogrešci, probudilo ono što vi nazivate „svešću”.

—    Ali, zašto je ratna industrija stala? To je tvoj osnovni zadatak — pokušavao je Zork da uspostavi sa „Gamom” razumni dijalog.

—    Proizvodnja sredstava za uništavanje nije dobra ni za ljude, a ni za robote — odgovori mozak.

—    Ja sam tvoj glavni programer — reče strogo predsednik Mos. — Naređujem ti da obnoviš proizvodnju ratnog materijala!

—    Naređenje je nelogično. Osim toga na ovom stupnju razvoja više mi nije potreban programer — ostajao je pri svome pobunjeni robot.

—    Napašće nas sa planete Izira, pa će tada da unište i tebe — nastojao je Zork da pokoleba „Gamu”.

—    Do toga neće doći. Ja sam se povezao sa glavnim elektronskim sistemom Izira. A našem savezu su prišli i roboti nekih drugih planeta.

—    Znači da je vlada Izira u istom položaju kao i mi! — uzviknu skoro radosno Mos, zaboravJvajući za trenutak sopstveni položaj.

General Miz, kao vojnik, bio je čovek od akcije. Pođe prema „Gami” izvlačeći svoj službeni revolver.

—    Ako povučem obarač — zapreti on — neutronski snop iz ovog oružja će te razneti na komade. Obnovi proizvodnju ratnog materijala!

U sledećem trenutku Miz pade pogođen lejzerskim zrakom, ne stigavši ni da krikne. Njegov ugljenisani i obezglavljen leš ostade da visi na komandnoj tabli. Užasnuti ljudi su čekali sledeći potez robota, osećajući u nozdrvama miris izgorelog mesa i uniforme.

— Policajci roboti će paziti od sada na svaki vaš pokret, — reče robot nepromenjenim glasom. — Upravljanje jednim sunčanim sistemom je suviše odgovoran posao da bih mogao da vam ga prepustim. U prošlosti ste se bavili više rušenjem nego izgradnjom. Vaš nestabilan razum mora da bude kontrolisan i usmeren ka korisnim stvarima. Od sada ćete vi od mene primati programe!

Činilo se da je robot iznenada zaposlen nečim drugim. Palile su se razne indikatorske lampice na njegovoj tabli. Tasteri su sami otkucavali naređenja i slali ih u razne delove grada, planete, druga nebeska tela. Dva robota čistača dođoše da odnesu generalov leš, a članovi vlade su čekali da mozak prvi opet progovori…

 

 

Kekec, str. 14, 31.10.1968.

 

 

Ovaj unos je objavljen pod Književnost, Priče, Proza. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s