Gostovanje Tamare Lujak u srednjoj stručnoj školi „Zaharije Stefanović Orfelin“

Književnica Tamara Lujak predstavila je nedavno svoje književno stvaralaštvo učenicima srednje stručne škole „Zaharije Stefanović Orfelin“.

Gostujući u tri odeljenja, naša spisateljica predstavila je svoja šarolika izdanja: od knjiga mudrih i životnih misli („Lovci na misli“ i „Među biserima“), kao najmanjih (formatom), preko knjige putopisa („Putopisne slike“) i zbirki bajki („Priče sa oblaka“ i „Korenje neba“) do rečnika strašnih mitoloških bića iz svih svetskih mitologija („Rečnik straha“), kao najveće i najdeblje – i kao takve, najinteresantnije za srednjoškolce.

Učenici su se naročito interesovali za najnovija ostvarenja Tamare Lujak: „Rečnik slovenske mitologije“ i „Rečnik srpskih mitoloških bića“, koje je ovog leta izdala beogradska izdavačka kuća „Laguna“.

Slušajući o mitološkim bićima poput veštica i vampira, vodenog duha i talasona, i priče o slovenskim bogovima – Perunu, bogu groma, Ladi, boginji leta i Dažbogu, bogu podzemlja – učenici su bili inspirisani da napišu svoje, fantastične priče. Najlepša ostvarenja bila su nagrađena peticom iz srpskog jezika!

Kako ne bi bili sami u stvaralačkom trenutku – za neke je to ipak bio prvi put da su se okušali u pisanju – naša je književnica na tabli, na licu mesta, ispisala, odnosno izmaštala, jednu kratku priču. Pored toga što im je poklonila priču, književnica Tamara Lujak obećala je da će ponovo biti gost škole „Zaharije Stefanović Orfelin“, ovoga puta na časovima geografije – jer su rečnici pisani tako da „tumače“ nastanke imena naših reka i planina, ali i da objasne kako su nastali kamen, jezera, svet, čitava vasiona…

Ovaj unos je objavljen pod Knjige, Književnost, Tamara Lujak, Vesti. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s