Danijela Dogo Atić: Terarijumi, mini zelene oaze u kući

Svi znamo da je terarijum ili terarij ograđen prostor (posuda) napunjen(a) zemljom (vodom), kamenjem i biljkama za gajenje vodozemaca i gmizavaca. Ali da taj ljupki, maleni prostor može prvenstveno da bude u funkciji ukrasa doma, uz to i samoodrživ, malo ko zna.

Kako nas je doba korone počastilo mnogim ružnim stvarima o kojima nećemo govoriti, mnogi su izlaz iz „kućnog pritvora“ našli na raznim stranama: neko se bavio pisanjem, neko pevanjem ili komponovanjem, slikanjem ili crtanjem, a neko – pravljenjem terarijuma.

Naša prelepa i podjednako šarmantna gošća jeste Danijela Dogo Atić, kreatorka mnogih terarijuma koje ćemo vam ovim intervjuom predstaviti. Da hobi može da preraste u posao, pokazala je Danijela koja ih danas pravi i prodaje iz udobnosti svoga doma u Dubrovniku.

Kako je došla na ideju da napravi svoj prvi terarijum, na koje je probleme nailazila dok ih je pravila, koje sve materijale koristi i kako ih nabavlja, od koga se učila u kreiranju ovih mini eko sistema, „priznaće“ nam Danijela Dogo Atić u izuzetno zanimljivom razgovoru koji vam donosimo:

Kako si došla na ideju da napraviš terarijum i – zašto baš terarijum?

Ideja se rodila sasvim slučajno, na početku ove situacije s kovidom. Naišla sam na video izrade terarijuma i učinilo mi se skroz fora. Sutradan sam skupila u šumi iza kuće sve potrebno i složila svoj prvi terarijum. Kroz par dana unutra je sve funkcioniralo i – oborilo me s nogu, taj mali svijet zatvoren unutar staklenke je živio sam za sebe. Tu se rodila ljubav. Sljedećih par mjeseci sam učila preko svih dostupnih materijala, odradila par onlajn edukacija, totalno me obuzelo.

Zašto baš terarijum… hm… Kao što sam već spomenula sasvim slučajno. Na neki način ova priča je zaokružila moju ljubav prema biljkama.

Terarijumi mogu da budu u bilo kojem staklenom kontejneru: tegli, čaši, vazi, sijalici… Kako odabiraš oblik i zašto uzimaš posude sa poklopcem?

Staklenke u kojima radim su staklenke namjenjene za tu svrhu. Odaberem oblike koji mi se učine zanimljivim. Terarijum je jedino ako je zatvoren.

Kakva posuda treba da bude: visoka ili široka, sa širokim ili uskim otvorom…

Sasvim je svejedno, dok god u nju mogu prenjet ideju koju imam. U staklenkama s uskim grlom je teže radit, ali su mi uvijek izazov.

Koje su osnovne alatke koje koristiš za pravljenje terarijuma: minijaturne grabulje i lopata, štapići, pincete, pipeta…

Duga pinceta, razni štapići, mala lopatica… Postoji cijeli set alata za izradu terarijuma, ali često i improviziram.

Koji su to materijali od kojih praviš terarijume: šljunak, pesak, kamenčiči, zemlja, đubrivo, aktivni ugalj…

Pri izradi terarijuma treba se držat pravila slaganja slojeva. Na dno idu kamenčići kao drenažni sloj, zatim aktivni ugljen i supstrat u koji sadimo biljke. Kamenje koristim kao dekoraciju.

Koje biljke sadiš u ovim šarmantnim staklenim saksijama?

U terarijum se sade tropske biljke, odnosno one kojima odgovaraju uvijeti unutar terarijuma, a to je vlaga i polusjena.

Kada se jednom zatvore terarijumi – šta dalje? Kako biljke žive?

Kad se terarijum napravi, zalijem ga destiliranom vodom i zatvorim. Unutar terarijuma stvara se mali ekosistem. Voda kruži, što se vidi u obliku kondenzacije, ponekad i magle navečer i tokom jutra na stjenkama terarijuma. Nakon izrade terarijum prolazi kroz proces adaptacije i u tom periodu ga treba promatrati. Jednom kad se stabilizira, terarijum može živjeti dugo.

Koji je najpogodniji kutak za držanje terarijuma?

Terarijum treba čuvati od direktnog sunčevog svijetla. Treba imat dovoljno svjetlosti tokom dana da bi biljke mogle vršit proces fotosinteze. Znači treba biti na dobro osvijetljenom mjestu.

Sigurno si, u prvim pokušajima, pravila greške pri izradi terarijuma. Koje su to greške bile i kako si ih rešavala?

Grešaka je naravno bilo, ali sam ih rješavala u hodu. Često bi tražila pomoć od ljudi koji dijele istu strast. Promatrala sam i donosila zaključke kroz praksu i pokušavala pronaći riješenje. S vremenom naučiš kako se koja biljka ponaša, kakvi joj uvijeti trebaju itd… Potrebna je izvesna doza strpljenja.

Pomoć i podršku u pravljenju terarijuma našla si preko interneta…

Na raznim stranicama i grupama, te preko Jutjuba.

Svakako da je jedan od važnih činilaca koji podižu prodaju terarijuma i dobra fotografija. Da li ih sama fotografišeš, kad i kako, postavljaš li „scenu“…

Fotografije pretežno radi moj suprug (ja nisam baš spretni fotograf). Ponekad i frendica.

I na kraju, kako se oglašavaš za prodaju? Gde zainteresovanu mogu da nađu tvoje terarijume i kako mogu da ih naruče?

Mogu me pronaći preko FB i instagram profila @Terrajungle:

https://www.instagram.com/terrajungle/

Razgovor vodila

Tamara Lujak

Ovaj unos je objavljen pod Intervjui, Čisto i bistro. Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na Danijela Dogo Atić: Terarijumi, mini zelene oaze u kući

  1. andjelajovin kaže:

    Predivno! Savrseno! Hvala na objavljenom postu, ideja je odlična! Pozdrav!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s