ČISTO I BISTRO: Tonči Blitvić: Umetnost na kamenu

Foto TL

Ekologija je važna u našim životima. Živeti ekološki trebalo bi da bude cilj svakog savremenog čoveka, koliko je to u njegovoj moći, a u moći je svakog od nas. Tako i Tonči Blitvić, žitelj prelepog grada ugnježdenog na obali mora, Dubrovnika, živi ekološki.

Odnedavno je počeo da slika prizore iz svakodnevnog života, one koji karakterišu njegov rodni grad, na kamenju koje skuplja na plaži sa ženom i decom. Em je zabavno, em je korisno. I umetnički. I ekološki. Nije se, međutim, na tome zaustavio.

Tonči i njegova žena, Zorica, prave i prodaju proizvode od lavande, 100% prirodne, bez konzervansa i drugih aditiva, što je pravo blago, u današnje vreme. Današnji mini intervju naslanja se na onaj duži, koji smo već objavili na našim stranicama (https://belegbg.wordpress.com/2021/11/11/tonci-blitvic-apartman-marija-odmor-od-gradske-vreve/).

Odnedavno si počeo da slikaš na kamenju. Kako si došao na tu ideju?

Pošto se bavimo prodajom suvenira, a živimo u turističkom gradu, Dubrovniku, većinom prevladavaju proizvodi iz Kine. Jedne zime sam skupa sa ženom odlučio napraviti nešto svoje. Često s djecom zimi šetamo po plažama i bacamo kamenčiće u more koje djeca obožavaju. Sinula nam je ideja za crtanje žala i prodavanje istih kao magneta.

Kamenje skupljaš na plaži. Kakve oblike tražiš?

U principu tražimo žale koji su ravni i tanki radi crtanja.

Koje motive slikaš?

Motivi su većinom iz našeg primorskog kraja. A to su većinom zidine Dubrovnika, jedrenjaka, svjetionika, ribe, golubovi, ribarske barčice i lavanda. Gledamo da je svaki motiv vezan za tradiciju, kulturu i način života karakterističan za Dubrovnik.

Čime slikaš i kako?

Slikam kistom (četkicom). Koristim temperu i akrilne boje. Kada se crtež osuši, premažem ga bezbojnim lakom, radi zaštite.

Ove neobične suvenire-magnete prodaješ na pijaci u Starom gradu. Ima li zainteresovanih?

Način njihova izlaganja privlači goste na naš banak (štand). Gosti se oduševe, jer je crtano rukom i nešto je originalno, što do tada nisu vidjeli. I kupuju naravno, jer su u potrazi za nesvakidašnjim suvenirom.

Na štandu na pijaci prodajete i lavandu. Koje sve proizvode od lavande nudite?

Banak nam je prepoznatljiv po lavandi. Svi znaju da se lavanda (cvijet) stavlja u ormare protiv moljaca i drugih insekata, ulje se može koristiti za glavobolje, inhalaciju, masažu, protiv komaraca i za kupke, a sapun za kosu i tijelo. Od njega je koža meka i podatna. Mogu ga koristiti i djeca, jer ne koristimo nikakve kemikalije u njegovoj izradi.

Od lavande pravimo 100% prirodne sapune, mirisne soli za kupanje u kadi, za opuštanje, eterično ulje koje je 100% čisto, pa nema roka trajanja i naravno različite vrećice koje u mene žena ručno hekla i šije.

Planirate li da proširite svoju ponudu?

Toliko nam je bogat banak da nemamo potrebe dodavati neke nove proizvode.

Foto: Tonči Blitvić

Ovaj unos je objavljen pod Intervjui, Umetnost, Čisto i bistro. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s