Konkursi

Konkurs za F, SF i H kratku priču na temu „Greška prema prirodi“

„Piscima priznajemo poslanje da nas svojom maštom upozore, jadna li nam majka, kakva bi nam mogla biti budućnost. I ta upozorenja moraju biti opaka, groteskna, žestoka, ponekad duhovita, ponekad pak stravična, moraju nas nagnati da se zamislimo je li nešto od ovog što danas u našem vremenu činimo možda jedna velika pogreška. Pogreška prema prirodi, prema zraku, vodi, šumama, moru, prema životinjama, biljkama, hrani, prema zdravlju, psihi, tijelu, duhu, smislu za humor, prema precima i potomcima, prema nekom željenom (a mnogi nas uvjeravaju – nedostižnom) POBRATIMSTVU VRSTA U SVEMIRU, i mnogo čemu još.“
Davor Šišović

Internet stranica „Beleg“ organizuje konkurs za F, NF i H kratku priču pod nazivom „Greška prema prirodi“.
Jedan autor može poslati najviše jednu priču do 4.500 karaktera sa razmacima.
Radove otkucane u Word-u, OBAVEZNO naslovljene imenom autora i imenom priče i priložene u attachment-u poruke, slati na adresu: belegbg@gmail.com.
U istom dokumentu obavezno navesti ime, prezime, adresu i broj telefona.
Konkurs traje od 25.11.2012. do 25.01.2013.

Dodeljene nagrade sa konkursa za F, NF i H haiku na temu „Drvo i ja“ u UKS-u 28.6.12.

Odrastamo na njegovim krošnjama, sanjarimo u njegovoj senci, dremamo međ’ njegovim korenjem – kako onda da ne volimo plemenito drvo? Hrani nas i odeva, daje nam oruđe za rad i posuđe za život, štiti nas od kiše i vetra, peva nam uspavanke noću, miluje nam lice danju… Preuzima naše stresove i strahove, uzgaja i grana naše snove, uliva nam hrabrost i nadu. Budi našu maštu i volju za životom, pruža nam utehu i radost, donosi sreću i zadovoljstvo.

Ali čudovišno drvo ne bi bilo čudovišno kad ne bi otišlo i jedan korak dalje: kad u našim pričama, tačnije haiku pesmama, ne bi postalo živo i radosno, veselo il’ tužno, kad ne bi progovorilo, pokrenulo se, sjedinilo sa nama i nastavilo da živi u drugoj dimenziji, drugom svetu, planeti… O takvim su plemenitim biljkama ispreli svoja ostvarenja autori čiji su radovi prošli na konkursu za F, NF i H haiku na temu „Drvo i ja“.

Lepota haikua proističe iz čistote, jednostavnosti i izvornosti kojima se svima bliske i poznate stvari i pojave, priroda i čovek kao njen deo, vide i doživljavaju na novi način. (Željko Vučković)

1. mesto: Zoran Doderović

Zeleno drvo

od praha i pepela

listom me učini.

Haiku potvrđuje kosmičko zajedništvo prirode i čoveka i svejedinstva postojanja univerzuma. (Željko Vučković)

3. mesto: Vid Vukasović

Sa vrha hrasta

Dotičem Andromedu

Pesma pulsara

Drugi princip haiku stvaralaštva može se nazvati iskrenošću. To je iskrenost prema sebi, prema prirodi, pred čudesnošću života u najrazličitijim formama i manifestacijama. (Željko Vučković)

2. mesto: Marina Drobnjaković

Golicam vrbu

ne bi li se nasmejala –

Žalosna je

Treći princip haiku stvaralaštva jeste jednostavnost. U najboljoj zen-budističkoj tradiciji, duh haiku pesnika trebalo bi da bude savršeno miran i jasan, poput površine čistog planinskog jezera u kojem se savršeno ogleda i mesečeva senka i ptica koja ga nadleće. (Željko Vučković)

korača sunce

ispod debelog hrasta

trava i ja

Evica Kraljić

Haiku nije namenjen samo retkim i posvećenim, već svima koji su spremni da čitaju veliku kosmičku knjigu i da slušaju simfoniju prirode i čoveka. (Željko Vučković)

Nakinđurena,

sa suzama od smole.

Na dočeku smo.

Radojka Milošević

Rezultati konkursa za F, SF i H haiku na temu „Drvo i ja“

Na konkursu za F, NF i H haiku pod nazivom „Drvo i ja“, koji je organizovala internet stranica „Beleg“, učestvovalo je 28 autora iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Amerike sa 177 haikua. Prošlo je 9 autora sa 15 pesama, a prvo, drugo i treće mesto osvojili su:

1. mesto: Zoran Doderović

Zeleno drvo

od praha i pepela

listom me učini.
2. mesto: Marina Drobnjaković

Golicam vrbu

ne bi li se nasmejala –

Žalosna je

3. mesto: Vid Vukasović

Sa vrha hrasta

Dotičem Andromedu

Pesma pulsara

Autori ostalih pesama koje su prošle su:

korača sunce
ispod debelog hrasta
trava i ja

Evica Kraljić

Opružen, motrim

kako list i Luna

padaju na me’.

Ladislav Babić

Na Marsu:

Pravo njemu na ramena

pala s kruške

Marina Drobnjaković

Sunce na Zemlji
Vodi ljubav sa korom
Beng rađa život

*

Ruj me se stidi
U stablu Marsa kuca
Venerin breg

Miloš Živanović

Dva jablana

Dodirujem oba

Viša od njih

Olja Pajin

Ka nebu grabi

pogledom krošnju pratim.

Duga nam je san.

*

Nakinđurena,

sa suzama od smole.

Na dočeku smo.

Radojka Milošević

okrutna igra

sjeverca – jednako stari

smo hrast i ja

Tonka Lovrić

Skalarna bura

Hoće li sajber šuma

Sačuvati spin?

*

Na mom drvetu

I beli oblak utkan

U sopstveni kod

*

Oko krošnje tuje

Zujanje zmajeva

Malih kao ševe

Vid Vukasović

Nagrade (knjige i seme cvetnica) biće dodeljene 28.6.2012. u Udruženju književnika Srbije u Francuskoj 7 u 17.30h u gornjoj sali.
Čestitamo svim autorima koji su prošli i zahvaljujemo se svim učesnicima konkursa!

Konkurs za F, SF i H haiku na temu „Drvo i ja“

Internet stranica „Beleg“ organizuje konkurs za F, NF i H haiku pod nazivom „Drvo i ja“.
Jedan autor može poslati najviše pet haiku pesama.
Radove otkucane u Word-u, OBAVEZNO naslovljene imenom autora i priložene u attachment-u poruke, slati na adresu: belegbg@gmail.com.
U istom dokumentu obavezno navesti ime, prezime, adresu i broj telefona.
Konkurs traje od 15.4.2012. do 15.6.2012.

Konkurs za kratku F, NF i H priču na temu BELEG 10.2.2012.

Među zvezdama

Rodili smo se iz sna jedne zvezde, postali od zvezdanog praha, na zvezde se ugledamo, ka njima stremimo. Zvezde, naši čudesni preci, stvorile su nas milijardama godina nakon nastanka kosmosa, nakon milenijumskog sna, iznedrile su nas iz same srži svog postojanja. Zahvaljujući zvezdama živimo pod nebeskom kapom, njihovom sjaju dugujemo naše snove, njihovom dodiru naše ljubavi.

Zvezde, ti čarobni preci, prizivaju nas od iskona. Boje naš svet najrazličitijim bojama, greju nas potresnim pričama, plaše strahotnim sudbinama, bdiju nad nama brižno, baš kao što svaka majka bdi nad svojim milim detetom.

Čudi li onda interes prema zvezdama? Iznenađuje li onda ljubav koju gajimo prema tim kosmičkim lepoticama? Kao i svako dete tu smo da im se divimo, da ih posmatramo u njihovoj frapantnoj veličini i snazi; pitamo se kakav su život vodile pre nas i strahujemo kakvom će smrću skončati, jer i zvezde umiru. Veličanstvena je njihova smrt, kao što je veličanstven život koji vode.

Kao deo zvezda, kao njihovi potomci, tu smo da ostavimo zapis o velelepnim praroditeljkama. Neko taj zapis ispisuje matematičkom formulom, neko spektralnom analizom, a neko književnom rečju.

Iz tog je razloga naša Internet stranica belegbg.wordpress.com okrenuta svemiru i zvezdama. Iz njih crpimo inspiraciju, one nas hrane idejama, pobuđuju našu maštu. Otud konkursi poput: „Zvezde i mi“ za fantastični aforizam i „Beleg“ za fantastičnu kratku priču.

Možemo slobodno reći da su nas zvezde oblikovale. Stoga osećamo potrebu da im se na neki način odužimo, skromno, koliko je u našoj moći. Rečju, mišlju, pričom. Belegom…

1. mesto: Jelena Štetić, Ursa Major

Dok je Miljanu polivala leđa vodom u koju je pre toga ubacila prstohvat žalfije, kamilice, i par listića ruzmarina, Nata pod prstima oseti beleg. Nije ga do tada primetila, mada se ritual kupanja odvijao svakodnevno, od kako ga je, pre pet meseci, rodila.

Miljan se samo praćaknuo u vodi, pogledao je krupnim očima ispod šaše od trepavica, dok je u čudu posmatrala beleg koji je nikao preko noći. Za sve ostale bio je obično dete, ali Nata je znala da se njen zlatokosi razlikuje. To saznanje ju je isprva plašilo. Sada je mirno posmatrala prizor koji se ponavljao svake noći, kada bi se Miljan uspravljao u snu, hvatao rukicama za drvene prečke kolevke, podizao na čvrste nogice i tako uspravljen okretao glavu ka nebu, koje je virilo kroz žaluzine u sobu. Nije otvarao oči. Samo bi tako stajao, pod plaštom bleštave svetlosti, a potom se spuštao u isti onaj položaj u koji ga je položila.

Drugi beleg se pojavio o Božiću. Za debljinu palca udaljen od prethodnog. Mali i crn, jedva vidljiv.

Treći za Uskrs…

Peti o Đurđevdanu. I tako sve do sedmog.

Uzela je parče hartije i precrtala raspored belega sa sinovljevih leđa.

Miljan se utom probudi, uspravi u krevetu, upirući kažiprstom desne ruke u pravcu prozora. Prvi put je to činio budan. Najednom se njegove male usne izviše i preko njih skliznuše reči: „Ursa… ursa…” Spusti se u krevet i ponovo pretvori u petomesečnog dečačića.

Nata raskrili žaluzine. Suznih očiju pogleda u sedam sjajnih belega na leđima neba.

2. mesto: Dušan Đorđević, Đavolja sačma

Vidar Daba je pao u trans. Igrao je njišući se levo-desno. Pravio je krugove oko mene. Altana, njegova žena, svirala je, udarajući se rukama po zadnjici. Vrh noža je obigravao oko mog vrata.

– Belezi drčnih predaka su ti majčino mlekce zatrovali! Odrekni se njihove poslednje kapi krvi, spasi svoju nerođenu decu! – Daba je psovao moju pomešanu zlu krv.

Liznuo je nož, poljubio me u čelo i odložio ga. Stavio je deset plesnivih zrna na moje teme i pljunuo šest puta sočno, šest suvo, šest prazno i sve to naopačke, a zatim izlio lončić sa vrelom vodom na mene. Dlake od mačaka slile su mi se niz vrat. Daba je otvorio prašnjavu kutiju sa mrtvačkom glavom i izvadio mast od najfinije buđi. Namazao mi je teme i vrat. Od velikog smrada bol je odmah prestao, ostao je samo mali ožiljak ispod grkljana.

– To je to! Zaustavili smo đavolju sačmu gde treba. Glava je za sada na sigurnom. Dođi sutra da sve ponovimo. Stvarno, ima nade! – radovao se je Daba.

Jedva sam obuo cipele, ispunjene mačjim izmetom. Otišao sam bez pozdrava, da se ne vratim nikad više. Vredelo je ići kod Dabe. Poverovao sam u izlaz posumnjavši u bezizlaz. Poverovao u put, svoj put i svoje noge. Bila je to mala, ali dovoljna količina leka, koja je počela da deluje. Mali ožiljak ispod grkljana potvrđivao je to.

3. mesto: Leila Samarrai, Ukleto mastilo sa Barbadosa

Dorijan D, potpresednik kučnog saveta propale zgrade na Balkanu, slepo je sledio standarde društva, u njih je verovao i za njih se neumorno borio. Bio je ugledni borac protiv zla, nemajući drugih pomisli osim onih o svetim dužnostima prema Bogu i Poreskoj upravi.

Kad se u zgradi preko puta otvorila prodavnica egzotičnih jela Dorijan D rešio је da u ime opštine izvidi stvar. Kako naruči potrebne sastojke za jagnjeći kotlet a la kosоvska devojka, tako kasirka reče:

„Prodajemo isključivo specijalitete sa Barbadosa!“

„&%&/ za Barbados!“, promrmlja Dorijan D.

Rodoljubiva kasirka opsova na barbadoskom i reče:

„Dugujete mi novac za devičansko ulje koje ste strpali u kesu!“

Dorijan D zadrhta i umalo ne zaplaka. Okrete se i bezglavo istrča, crveneći se u licu kao rak.

Istog dana posetio je tatu majstora. Sruči se na stolicu i ne bez straha od nepoznatog ispriča nemili slučaj.

„Želim da mi na čelu istetovirate simbol koji će sprati ljagu s mog imena!“

Nekoliko časova kasnije izašao je na ulicu sa tri istetovirane nule na čelu, šepureći se kao paun. Jer, Dorijan D nikom NIKAD nije ostao dužan!

Ušao je u stan, ugasio svetlo i legao da spava. Mastilo koje je, igrom slučaja, bilo egzotičnog porekla, prešlo je sa nižeg čeonog dela ka višem, bliže vresištu, dekorišući ga grotesknim šarama.

Sledećeg jutra, Dorijan D se uputi ka ogledalu kako bi se divio tetovaži. Umesto željenih nula, u odrazu se prikazaše tri šestice, delo nečastive igre mastila sa Barbadosa.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika otkazuje se dodela nagrada sa konkursa za kratku F priču pod nazivom „Beleg“.
Autori koji su osvojili I, II i III mesto dobiće nagrade (knjige), za koje se postarala izdavačka kuća Alma, poštom.

Rezultati konkursa:

1. mesto: Jelena Štetić, Ursa Major, Zemun
2. mesto: Dušan Đorđević, Đavolja sačma, Vranje
3. mesto: Leila Samarrai, Ukleto mastilo sa Barbadosa, Beograd

Dodela nagrada sa konkursa za F, NF i H priču do 1.500 karaktera na temu „Beleg“ biće održana 10.02.2012. u Kući Đure Jakšića (Skadarlija) u 12h. Spisak nagrađenih biće objavljen naknadno.

Internet stranica BELEGBG (belegbg.wordpress.com) raspisuje konkurs za fantastičnu, naučnofantastičnu i horor kratku priču (do 1.500 karaktera) na temu „Beleg“.
Jedan autor može poslati najviše jednu priču.
Radove otkucane u Word-u, naslovljene imenom autora i imenom priče i priložene u attachment-u poruke, slati na adresu: belegbg@gmail.com.
U istom dokumentu obavezno navesti ime, prezime, adresu i broj telefona.
Više o samoj temi za konkurs pogledati na našoj stranici:
https://belegbg.wordpress.com/zasto/
Konkurs traje od 1.11.2011. do 1.1.2012.

Konkurs za fantastični aforizam „Zvezde i mi” 30.7.2011.

Kuća Đure Jakšića

Zvezde su naši veličanstveni preci. One su iskra koja nam je udahnula život, naše praroditeljke. Zato smo i odlučili da niz konkursa u organizaciji Internet stranice BELEGBG započnemo širokom i neiscrpnom temom „Zvezde i mi“. Ove sjajne žarulje na nebu utiču na život svakog od nas. Krase naše snove ali i javu, daruju nam život – ali ga i uzimaju. Otud ovo skromno „mi“ u naslovu konkursa.

Zvezde su ljubili i o zvezdama su snevali svi: naučnici i ubogi siromasi, vladari i zvezdočatci, astronomi i astronauti, pisci naučne fantastike. Ali, da li zvezde sanjaju o nama? Da li su nas uopšte svesne? Možda ćemo neke od odgovora na ova pitanja dobiti iz prelepih aforizama koji su pristigli na konkurs.

Na konkurs su se javili autori iz svih republika bivše Jugoslavije, na šta smo posebno ponosni. Učestvovalo je ukupno 34 autora sa 203 aforizma.

Slede aforizmi koji su osvojili bodove:

Ona najsjajnija zvezda? To je moja majka.

Ladislav Babić

Mesec – zvezdama, Sunce – beskraju, Nebo – pticama, Kapi – morima, Cveće – livadi, Krv – žilama, Stope – putevima, a nije ni blizu koliko si TI meni…

Srđan Katić

Posle ove tekile, maglina mi pred očima, požali se Crveni džin i ispusti dušu.

Leila Samarrai

Ljudima je put do zvezda trnovit. Da li je i sjaju zvezda do nas?

Ivan Aritonović

Nema ništa duže od večnosti, ni kraće od zvezdanog trenutka.

Savo Martinović

Pazite se, zvezde padaju!

Ivana Zajić

U kosmosu je održana sahrana umiruće zvezde.

Ojađeni skup svojim prisustvom počastvovala je i Crna rupa

Leila Samarrai

Na nekim zvezdama je kao u Srbiji. Ima uslova za život a nema života.

Tomo Radomirović

Sićušne su zvezde, koliko u čoveku ima zla.

Munevera Ćuprija

Novi astrolozi su otkrili da je Milutin Milanković imao alergiju na zvezdanu prašinu.

Savo Martinović

Možda do ponoći Pepeljuga stigne na bal koji u mašti priređuju zvezde…

Nataša Stanić

Ugašene zvezde ne gube svoj sjaj. Ali ih ugašene duše ne primećuju.

Vladica Milenković

Dok pada zvezda zamislite želju. Možda i preživite.

Vladica Milenković

Kad komadić istine u vidu plina i komadić vjernosti u vidu vodika te pogodi, znaj da si postao savršena zvijezda.

Nermin Delić

Pretvaraj zoru u noć i obratno da bi ostala voljena osoba, ne misli da sjaji Mesec sam od sebe jer i On čezne za Suncem…

Srđan Katić

Zvezda večeri je do jutra postala repatica.

Jože Volarić

Jedna tekila za Crvenog Džina.

Časte Snežana i Beli patuljci.

Leila Samarrai

O, koliko samo priča o zvezdama ima! Najbolja je ipak ona neispričana.

Stevan Šarčević

Čoveče, pogledaj u zvezde i postideti ćeš se.

Elma Ćuprija

San svake zvezde je da da ne postane – padalica.

Rade Đergović

Teško je opstati među zvezdama. Previše zrače.

Rade Đergović

Nekome je srce daleko i strano telo a nekome zvezde.

Tatjana Aća

Na putu do zvezda nebeski narod se zaglavio u zvezdanoj prašini.

Savo Martinović

Ni na nebu nije baš sve tako sjajno. Osim zvezda.

Igor Braca Damnjanović DIB

Non-stop sjajim. Mora, kad sam progutao zvezdu.

Igor Braca Damnjanović DIB

U kosmosu je kao i na Zemlji. Ako mnogo sjajiš, proguta te mrak.

Igor Braca Damnjanović DIB

Svaka zvezda može biti nečije Sunce. Može, ali nije luda.

Nemanja Danilović

Njoj niko nije skidao zvezde s neba. Odmah je lansirana među njih.

Vladica Milenković

Nema neba dok ne pustiš svoju zvezdu gde će pronaći svoje mesto među milionima što očekuju isto, nema snova dok ne razbiješ svoje stakleno zvonce pod kojim kriješ čar veću od onoga što sanjaš…

Srđan Katić

Bio sam pusta ptica, usamljena lutalica, bio sam račun svoje štete, i neko ruglo ove planete, bio sam starac bez plavog mora, pusta zvezda što je odnese zora… bio sam čovek što je brojao komete al’ zauvek u srcu ostajem dete.

Srđan Katić

Prvog dana podigoh pogled na zvezde. Drugog dana zvezdana prašina ispuni mi dušu, Trećeg dana postadoh zvezdotvorac.

Stevan Šarčević

– Priča da je noćio u hotelu sa pet zvezdica.

– Nije to ništa – ja noćim pod hiljadama njih.

Ladislav Babić

Neki ljudi žele da postanu poznate zvezde u Univerzumu.

Groblja su tada samo zemlja sa upisanim belegom na nadgrobnoj ploči.

Maja Mitrova  Stevanović

Nekada smo se divili astronautima i svemirskim brodovima, koji nas mogu vinuti čak do zvezda. Danas ih se gnušamo jer nas mogu odvesti bestraga.

Ivana Zajić

Na zvezdanom putu ima previše naplatnih rampi.

Rade Đergović

Neke svezde se stalno skrivaju iza oblaka.

Rade Đergović

Zvezda je rođena. Za očinstvom se traga!

Rade Đergović

Duhovi ne miruju dok se u punom mesecu ogledaju zvezde.

Tatjana Aća

Da li galaktička jata idu po letnjem redu vožnje?

Ivan Vukadinović

U životu ga je pratila srećna zvezda. Sve dok se nije spustio na Zemlju.

Igor Braca Damnjanović DIB

Učestvovali smo u ratu zvijezda.

Bilo je sjajno!

Veljko Rajković

Zemlja je zvijezda.

Ni na njoj nema života.

Veljko Rajković

Voleo sam je toliko da sam uništio sav život u Galaksiji – skinuo sam joj zvezdu sa neba.

Nemanja Danilović

Nisu ni čuda više ista kao pre, stari ljudi su se zaprepašćeni nekada vraćali iz crkve kada bi videli neku čudnu Zvezdu na nebu, danas su SVI začuđeni što ih nema više ni jedne…

Srđan Katić

Neki ljudi žele postati zvijezde, ali nijedna zvijezda ne želi biti čovjek.

Dražen Jergović

„Zvezdane staze“ nas zbližavaju sa novim rasama, a mi na zemaljskim stazama satiremo postojeće.

Ivan Aritonović

Kupite gasne rezerve iz sazvežđa Aušvic…

Leila Samarrai

Kad sam je prvi put poljubio imala je zvezde u očima. Vasiona je zgasla kada sam je ostavio i odleteo. Ka zvezdama.

Stevan Šarčević

-Noću su se počeli pojavljivati Veliki i Mali Medved. Morat ću nabaviti kera!

Ladislav Babić

Ženu ne možete samo poštovati, već morate svakoj njenoj zvezdici posebno posvetiti pažnju.

Mladen Janković

Vanzemaljci sišli sa zvezda. Pazite da ne siđete s uma.

Ivana Zajić

„Mesec je moj saputnik“-reče zvezda Severnjača i pobeže iza oblaka.

Tatjana Aća

Čim su se ugasile zvezde počeo je bal vampira!

Tatjana Aća

Samozvani astro-genije mlati Kumovu slamu.

Savo Martinović

Da nam sudbina bude crnja, naš put vodi kroz zvezde do trnja.

Savo Martinović

Zvezda je kao svitac. Sine pa se ugasi.

Igor Braca Damnjanović DIB

Ljudi su poput zvezda – sjajni u svojoj prošlosti.

Nemanja Danilović

Na zvezdanim stazama svetlosna signalizacija zbunjuje svemirske brodove.

Vladica Milenković

Nebo moje… daj mi još jednu noć, zvezdanu… da joj dokažem kako Nju umem da pronađem.

Srđan Katić

Ne bojim se pomrčine Zemlje ili Sunca, već me strah pomračenja ljudskih umova.

Dražen Jergović

Neki naši političari su već dotakli zvezde! Oni žive u oblacima.

Tomo Radomirović

Prema učestalim prognozama smaka sveta, zvezde su nam sada itekako na dohvat ruke.

Ivan Aritonović

Gledajujći horore, bojim se da uveče posmatram zvezde teleskopom. Možda tamo neko posmatra posmatrače, pa mi to može uzeti za zlo.

Ivan Aritonović

U sledećem životu bićeš Supernova.

Telegram umirućoj zvezdi iz sazvežđa Buda..

Leila Samarrai

– Kažu da je i Sunce zvezda.

– Zašto onda pristojno ne svetli noću, kao sve ostale?

Ladislav Babić

-Zvezde zrače – svi smo ozračeni! Zašto naša Vlada ništa ne poduzima!?

Ladislav Babić

Želimo upoznati zvezde, a ni sami sebe ne poznajemo dovoljno.

Munevera Ćuprija

Ubo sam se! Išao sam preko trnja do zvezda.

Igor Braca Damnjanović DIB

Kada smo napokon pronašli našu srećnu zvezdu, shvatili smo da je privatizovana.

Vladica Milenković

Raskrstili smo s našom srećnom zvezdom. Nema nas više.

Vladica Milenković

Pomračenje sunca je naša svetlost na kraju tunela.

Vladica Milenković

Uvijek odredim zvijezdu Sjevernjaču i pričam s njom zamišljajući je u tvom liku jer možda i ti je gledaš. Pod istim smo nebom!

Nermin Delić

Zvezdana porodilišta: kosmički Holokaust za hipergigante.

Leila Samarrai

Život je kao kosmos. Stalno je mračan, sa ponekom zvezdom koja s vremena na vreme zasija pa nestane.

Igor Braca Damnjanović DIB

Nije težak put preko trnja do zvezda.

Juče sam ugazio u neko trnje i odmah video sve zvezde oko sebe.

Ivan Vučetin

Juče sam đacima pokazao Velikog medveda. Nisu imali sreće jer je bio izuzetno gladan.

Nemanja Danilović

Već dugo zapisano stoji da sve je zapisano u zvijezdama, samo što su ti zapisi hijeroglifi našega doba.

Nikola Simić Tonin

U filmovima sa zvezda dolaze sve sama bezdušna čudovišta. Šta li se o nama snima u produkciji „Intergalaktički filmski studio?“

Ivan Aritonović

Uglavnom su u TV produkciji, posetioci sa zvezda predatori-mesojedi. Izgleda da je biti vegetarijanac privilegija i skupa stvar i tamo, podjednako kao i kod nas.

Ivan Aritonović

Rođen sam pod srećnom zvezdom. Zaklao sam petoro i još me nisu uhvatili.

Nemanja Danilović

Kako su ukusne sušene kvarcovane šunkice ovih Zemljanki! – uskliknu Svemirac Meda iz sazvežđa Ganimeda.

Đura Šefer

-Zvezde nas privlače. Ali ne i mi njih.

Ladislav Babić

-Rođena sam pod pravim zvezdama. Svakome mogu reći da sam devica.

Ladislav Babić

Zvezde žive u harmoniji, a ljudi u svojoj gluposti.

Elma Ćuprija

Učini dobro delo, i bliži si zvijezdama.

Elma Ćuprija

Zvezde su ono što jesu, a čovek bi da bude ono što nije.

Elma Ćuprija

Blago Suncu! Ono do nas za 8 minuta i 20 sekundi, a mi do njega nikad!

Elma Ćuprija

Užitak nije pravi ako ga doživljavaš sam. Ali ako ga deliš sa određenom, tebi važnom osobom, tada će prave zvezde sijati.

Mladen Janković

Lako je zvezdama.Njima je svaki trenutak-zvezdani!

Rade Đergović

Neko ima svoju srećnu zvezdu,a neko navija za Partizan.

Rade Đergović

Sunce se više ne okreće oko Zemlje, ali se zato Zemlja okreće na sve strane.

Miloš Ristić

Ja se ne plašim zvezda, ali je Mesec pun!

Miloš Ristić

Prebrojio sam sve zvijezde.

Rezultet nije priznat

jer, kažu, nijesam bio pri svijesti.

Veljko Rajković

Da biste prebrojili sve zvijezde

mora vam se smrknuti pred očima.

Veljko Rajković

Pustinja „nebeskog naroda“ je obnovljena. Prekrivena je zvezdanom prašinom.

Vladica Milenković

Jedva izbegavam leteće tanjire. Moja ženica Venerijanka stalno me njima gađa po celom Mlečnom putu.

Đura Šefer

Ne prilazi zvezdama. Možeš se opeći i zaboraviti kuda si krenuo.

Stevan Šarčević

Mi smo nebeski narod, samo nam zvezde nisu naklonjene.

Rade Đergović

Dok smo pod sjajnim zvezdama nikada nećemo biti u totalnom mraku.

Tatjana Aća

Sve zvezdice su nebeski ukras a pojedini ljudi zemaljski.

Tatjana Aća

Konačna pobeda entropije biće najveći mogući red. Tad tek ništa neće štrčati.

Ivan Vukadinović

Otkako su se poezija i filozofija razišle s njima, zvijezde su čovjeku postale predmet kolonizacije. A čovjek se odčovječio.

Jasmina Bosančić

„Ratovi zvezda“ imaju tamnu stranu, gde džedaj može da bude uvučen. U našim ratovima tih dilema nema jer su svi prisutni odavno na tamnoj strani.

Ivan Aritonović

Život ide dalje, a mi još sanjamo o zvezdama.

Munevera Ćuprija

Ako vidiš da ti zvezde se smeše, onda je stvarno vreme da se i ti njima nasmeješ.

Munevera Ćuprija

Ako je Mesec urokljiv – kakve li su tek Zvezde?

Miloš Ristić

Želim čestitati svim učesnicima vašeg natječaja – nagrađenima i onima koji to ovaj put nisu. U pogledu svog nagrađenog aforizma, prisjećam se mudrosti iz lista „Poletarac“: „Čuvaj majku da ti dugo traje.“ Moja poruka svim ljudima svijeta:

Bolje aforizmom u glavu, nego mačem u srce!

Još jednom zahvaljujem na nagradi, uz pozdrav svim učesnicima i organizatorima konkursa.
Ladislav Babić

Žiri u sastavu Dinko Osmančević (Banja Luka), Bojan Bogdanović (Zenica) i Tamara Lujak (Beograd) odlučio je sledeće:

Prvo mesto osvojio je Ladislav Babić (Hrvatska) aforizmom:

– Ona najsjajnija zvezda?

– To je moja majka.

Drugo mesto osvojio je Srđan Katić (Hrvatska) aforizmom:

Mesec – zvezdama, Sunce – beskraju, Nebo – pticama, Kapi – morima, Cveće – livadi, Krv – žilama, Stope – putevima, a nije ni blizu koliko si TI meni…

Treće mesto osvojila je Leila Samarrai (Srbija) aforizmom:

Posle ove tekile, maglina mi pred očima, požali se Crveni džin i ispusti dušu.

Više detalja biće saopšteno nakon dodele nagrada.

Internet stranica BELEGBG (belegbg.wordpress.com) raspisuje konkurs za fantastični, naučnofantastični i horor aforizam na temu „Zvezde i mi“.
Jedan autor može poslati ukupno deset aforizama po kategoriji.
Najbolji aforizmi po proceni tročlanog žirija osvojiće vredne nagrade.
Radove, otkucane u Word-u i priložene u attachment-u poruke, slati na adresu: belegbg@gmail.com.
U Word-u obavezno navesti ime, prezime, adresu i broj telefona.
Konkurs traje od 20.6.2011. do 20.7.2011.

Dodela nagrada sa konkursa za fantastični aforizam na temu Zvezde i mi u organizaciji internet stranice Belegbg održaće se u Kući Đure Jakšića (Skadarlija) 30.7.2011. u 19h.

Ovaj unos je objavljen pod Uncategorized. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Konkursi

  1. Elma kaže:

    A da li mogu učestvovati i autori iz regiona? npr.BiH,Cro,.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s