Nataša Kupljenik: Zeznula sam sva vaša očekivanja

Izložba digitalnih crteža slovenačke slikarke hrvatskog porekla, Nataše Kupljenik, pod nazivom „Zeznula sam sva vaša očekivanja“, otvorena je u Kući Đure Jakšića 3.6.2021. u 18 časova.

Ovo je njena dvanaesta samostalna izložba po redu, a druga izložba digitalnih crteža, nakon otvaranja u Ljubljani, 6.10.2020. u Galeriji Ekonomskog fakulteta (https://belegbg.wordpress.com/2020/10/01/natasa-kupljenik-zeznula-sam-sva-vasa-ocekivanja-digitalni-crtezi/).

Svedenost nekih crteža na gotovo jednu jedinu liniju, grade čarobni minimalizam ovih digitalnih crteža. Rađeni na savremenim „pisaljkama“, poput mobilnog telefona i tableta, crteži Nataše Kupljenik, odišu maštom, jednostavnošću, mekoćom i tananošću linija, koju kako sama kaže „ne bi mogla da postigne da radi četkicom na običnom platnu“.

Mnogi od ovih crteža inspirisani su događajima iz slikarkinog privatnog života, što je podelila, vrlo iskreno i neposredno, sa publikom na samom otvaranju izložbe. U opuštenoj atmosferi Kuće Đure Jakšiča, u prostoru koji odiše onovremenim duhom u koji su se autorkini moderni crteži sjajno uklopili, Nataša Kupljenik je poverila publici kako su njeni radovi odraz njenih stremljenja i maštanja, unutarnjih borbi, ali i želje da se oproba u nečem novom, modernom, suprotstavljajući se tako klasičnom „kovu“ kojem smatra da pripada.

Publika je poštovala sve mere zaštite zbog korone, pa je tako otvaranje trajalo do 21 čas, kako bi posetioci imali vremena da, u različitim „naletima“ uživaju u autorkinim radovima.

Raspoložena i puna duha, oduševljena domaćinima, prvenstveno toplim prijemom Kuće Đure Jakšića, i publikom, Nataša Kupljenik je izjavila kako bi želela da njena izložba postane „putujuća“, baš kao što je imala i „putujuću promociju“, turneju zapravo, njenog književnog prvenca – koji je takođe nastao inspirisan autorkinim životom – zbirke poezije pod nazivom, „S druge strane“ (https://belegbg.wordpress.com/2018/12/02/mini-knjizevna-turneja-s-druge-strane/).

Digitalni crteži nastali su korišćenjem dve osnovne boje, crne i bele, i na samoj izložbi konfrontirane su jedna drugoj, na vešt, osmišljen, neupadljiv način. Natašini „digitalni fraktali“ podeljeni su u cikluse: životinje, Natalija, kraljice, krila; i tek je po koji crtež obojen nekom, najčešće samo jednom bojom, žutom, recimo, što deluje, možemo slobodno reći, više nego efektno.

Kako je radila u posebnom programu, tako su gotovo svi crteži poput odraza u ogledalu, leva strana savršeno odgovara/konfrontira desnoj, osim kada autorka nije želela da postigne taj efekat. Kako god bio „postavljen“ ili obojen, svaki je crtež upečatljiv na svoj način.

Nadamo se da će Nataša Kupljenik uspeti u svom naumu da izložbu „Zeznula sam sva vaša očekivanja“ pretvori u putujuću. Ukoliko joj to bude pošlo za rukom, budite sigurni da ćemo vas o tome obaveštavati.

Ukoliko ste zainteresovani da posetite izložbu, možete to učiniti do 17.6.2021.

Tamara Lujak

Ovaj unos je objavljen pod Umetnost, Vesti. Zabeležite stalnu vezu.

Postavi komentar